Kuidas oma keha talveunest äratada

Raamatu „Kõik mahlaksˮ autor Anneli Kõiv õpetas Femme salongiõhtul mahlavalmistamise kunsti ja soovitas selleks kogunenud huvilistele pressida mahlaks kõike, mis “masinas ei karju”.

Tervitusjoogiga pokaal näpuvahel, asume algatuseks ühiselt nuputama selles oleva pastelse roheluse komponente. Pokaalist sõõmu kevadist värskust neelates, on esmalt tunda aimatavat fenkoli (apteegitilli) maitset. Mahlameister paljastab, et tegu on ananassist pressitud mahlaga, mida on fenkoliga täiendatud ja sidruniga mõnusaks timmitud.

Mahla valmistamise edu valem on sobiv baasmahl ehk teisisõnu üks mahlakas komponent (õun, pirn, kurk või tomat), mida on mahlas kõige rohkem ning millele ülejäänud komponendid lisavad kasulikke aineid ja maitset.

Mahla maitset saab korrigeerida tsitruseliste abil, mis lisavad ka meeldiva lõhna. „Sa pead armastama seda, mida endale sisse kallad,ˮ sõnab Anneli ja lisab, et siis on sellest ka kasu. Saame veel teada, et puuvilju on kasulikum süüa, aga juurvilju pigem mahlana tarbida.

Raamatut esitledes räägib Anneli, kuidas tema mahlausku pöördus ja viimase viie aastaga suisa süvitsi läks. Toormahlade kasulikku mõju kehale ja vaimule teab mahlaekspert hästi tänu holistilise tervisekäsitluse õpingutele ‒ Anneli on õppinud Hiina meditsiini dr Rene Brüklandi juures ja õpib toitumisnõustamist Annely Sootsi Tervisekoolis.

Anneli raamatust leiab lihtsaid ja põnevaid mahlaretsepte koos tervisenõuannetega.

Nõustume mahlarestardi vajalikkusega. Enne, kui kevad päriselt võimule pääseb, vajab keha energiasüsti ja immuunsuse turgutamist ning tõele au andes tuleks ka kaalu langetada. Immuunsuse tõstmiseks ja seedimise korrastamiseks on raamatus näpunäiteid küllaga. Samas rõhutab autor, et mingit rohuraamatut ta kirjutada ei kavatsenud. Ikka ilusate piltide ja lustakate kokteilinimetustega, nagu näiteks „Nina vabakasˮ ja „Otse südamesseˮ, mida ka kuulajatele valmistati. Raamatu fotomaterjal on Anneli tütre Britta looming.

Kandik on taas pokaale täis ja sel korral vihjab purpurpunane värv, et baasmahlaks võiks olla punapeet, aga võta näpust. Hoopis punane kapsas ja kaaslaseks õun ning sellerivars. Maitseb mahedamalt, kui pelgalt kapsamahlast eeldada võiks. Viimases pakutavas mahlakokteilis domineeris peet koos punase paprikaga, sidrun ja ingver särtsu lisamas. Et mahlapressi konstantne heli oli Anneli ettekande taustamuusikaks, siis jagas Anneli ka soovitusi mahlapressi soetamiseks. Tõsisemat huvilist suunati ikka aeglase mahlapressi kasuks otsustama. Raamatust on masina ostujuht täiesti leitav.

Räägime veel sellest, kust mahla toorainet varuda ja kuidas ette valmistada. „Mahlategemise harjumuseks muutmiseks tuleb leida sobiv nurgake, kus oma kodune mahlatehas sisse seada. Sõel, nuga ja puuviljakoorija käeulatuses,ˮ soovitab Anneli ja kinnitab, et kui mahlapressi kapiriiulil hoida, siis suure tõenäosusega see sinna ka jääb. „Võimalikult vähese vaevaga võimalikult palju puhast mahla,ˮ rõhutab Anneli ja kinnitab, et hea ettevalmistus on edu pant.

Raamatust leiab ka juhiseid, kuidas teha koduste vahenditega tõhus paastukuur, aga ka laste lemmikretsepte. Autor kinnitab, et on kõik paastud, soovitused ja retseptid iseenda ja oma pere peal läbi proovinud.

Pikka paastumist Anneli ei soovita, küll aga soovitab ta tarbida mahla ühe toidukorrana. Kui on plaan kaalu langetada, siis saab mahla arvelt kaloreid kokku hoida,ˮ lisab Anneli mahlajoomise boonuseid.

Mahl versus smuuti, viimane viljakehadega. Smuuti on kiudaineterikas ja täidab rohkem kõhtu. Kiudained aga takistavad vitamiinide omastamist.

Kevad on tärkamise aeg, puude mahlad hakkavad vabalt voolama ja seepärast on just nüüd sobiv teha algust organismi ja -maksapuhastusega. Mõistagi on mahlas kasutatav tooraine tähtis, oluline on, et see oleks taimemürkideta ja väetisteta kasvanud. Mahlaks mineva tooraine soetamisel tasub eelistada hooajalist, mahedat, töötlemata ja kodumaist kraami.

„Parim on see, mis koduaiast, metsaservast või põllult värskelt mahlapressi tee leiab,ˮ kinnitab Anneli ja lisab, et maheviljades on immuunsust tugevdavaid ained rohkem. „Mürgitamata mullas elavad mikroorganismid, mis lisavad neis kasvavatele viljadele väge juurde.ˮ Kasulik on mahedaid peete ja noori porgandeid koos koorega mahlaks teha.

Salongiõhtul sai valmistatud kolme mahla, mille retseptid ka siia lisame. Head proovimist ja katsetamist.

Maitsev kõhurohi

salongmahl_O37B6211.jpg

½ ananassi (pestud ja kooritud)
150 g või pool suuremat fenkolit (apteegitilli)
pool laimi (kooritud)

Kapsad kaalul

salongmahl_O37B6290.jpg

 

veerand punase kapsa pead (võib olla ka valge kapsas, aga punasega tuleb lihtsalt ilusam värv)
2 mahlakat õuna
2 sellerivart
pool sidrunit

Otse südamesse

salongmahl_O37B6347.jpg

 

1 rusikasuurune peet (1 granaatõun)
1 punane paprika
1 apelsin
½ sidrunit
1 cm jupp ingverit

See, kellel koduaeda või maavanaema pole, saab puhast ja mahedat talukaupa koju tellida Maakauba e-punktist.

Õdusat salongiõhtut täiustasid hõrgutavad suupisted, mille meisterdas kohvik-restorani Kuusk Hernesto peakokk Renee Pärnsalu.

Järgmine inspireeriv salongiõhtu toimub juba 20. aprillil kui rääkijaks on Katrin Kuldma. Meie tegemistega kursis olemiseks ja oma mõtete jagamiseks on Sul võimalik liituda Facebookis loodud Salongiõhtud kogukonnaga.

Lisa kommentaar
Lisa kommentaar